05.04.2023.

Проклетство

Аутор: Ива Јурас

Некада веома давно живео је чаробњак по имену Лентурм. Нико није знао шта све може да уради. Сваке суботе је долазио ни од куда у краљевство које се звало Виетил.

По њиховом краљу Виетилу.

Сваки пут када би Лентурм дошао, испуњавао би жеље свима осим краљу, зато што је краљ већ имао све што се може пожелети. Управо због тога, похлепни Виетил покушавао је да сазна где Лентурм живи како би му се осветио. Тражио је читавих девет година, али безуспешно. Желео да одустане, али је изненада смислио зли план – Прерушиће се у дечака и, када Лентурм дође, пожелети да му открије где живи.

Тако и би. Лентурм му испуни жељу и одведе га својој кући.

Али то није била обична кућа. Подсећала је на неки извор. Лентурм се претворио у леденог змаја и легао на површину воде да се мало одмори. Виетил је уграбио своју прилику да га убије, али чаробњак је одмах осетио да нешто није у реду. Полетео је тачно тренутак пре него што је Виетил замахнуо мачем. Тада је схватио да кући није довео беспомоћног дечака, већ Виетила. У својој одбрани од краља, Лентурм га затвори у кућу коју је створио на глави и баци клетву према којој зли Виетил никада неће успети да напусти своје нове краљевске одаје јер ће га он лично чувати.

Чаробњак више није могао ићи у Виетил да људима и деци испуњава жеље. Једини начин да вам испуни жељу је да ви дођете до њега. Ја сам успела да дођем и пожелела да сазнам целу његову причу.

 

 

Прича настала у оквиру књижевних радионица ПОМАК

pomakns@gmail.com