14.03.2023.

Хадова продавница љубимаца

Аутор: Данило Брзак

Јарко сунце које је сијало посред неба заклањало је поглед на златна поља и дугачки пут поред реке. Снажним загрижајем златне јабуке из Хесперидиног врта и са корпом пуном истих, гледао је пејзаж тражећи Олимп. Нашавши громаду у даљини, схватио је да је одатле дошао.

Након дужег пута стигао је на врх и потражио Херу. Предавши јој корпу јабука изјавио је да је успут покупио сва говеда комшије Хериона. Хера, иако врло задовољна, само се благо осмехнула Херкулу и безизразно му захвалила. Питао ју је да ли треба још нешто да уради за њу како би му дозволила да се види са њеном ћерком. Хера га попреко погледа и рече му да ће моћи да је види ако јој испуни још један задатак.

Мало потиштен што се сусрет још увек одлаже, Херкул се ипак обрадова новој авантури. Хера му рече да има врло, врло богатог и успешног пријатеља, војсковођу коме би због испуњавања њених жеља хтела поклонити нешто егзотично, неку ретку животињу. Херкул је збуњено погледа и рече како не зна где тако нешто може да се нађе. Већ на ивици живаца, богиња се сети се шта би могла да уради и упути га на реку Стикс. Херкул јој зачуђен напомену да то води у подземни свет, а Хера му са злобном забринутошћу одговори како се један део реке излива у прелепу оазу где има пуно егзотичних животиња и Херкул, охрабрен, пође трком са Олимпа.

Дуго је ишао пољем пратећи широку и некако злокобну реку Стикс, а онда зађе у неку врсту шумице. Падала је ноћ. Неустрашивог Херкула хватала је језа. На излазу из шумице учини му се да неко прође, а повећа грана се одломи и паде му на главу. Још увек мало ошамућен, Херкул је устао и схватио да се налази у полу тамној пећини са црвенкастом светлошћу. Иза себе је видео неки бљесак који се удаљава. Био је потпуно збуњен. Схвативши у каквој се ситуацији нашао, Херкул само настави ка месту одакле је црвена светлост допирала. Великим корацима ишао је право. Одједном, нашао се у дворани са базеном који су пунила три извора. Пред њим стајаше велика златна капија са тамом иза и троглавим псом испред себе.
Помало уплашен, није знао да ли је ово Хад или то лепо егзотично место. Сабравши се, опазио је девојку како стоји код базена и умива се. Дрхтавим гласом је упита како се зове и шта ради овде.

Висока, испијена девојка му одговори да се зове Лејла и да је овде због лажног врачања и петљања са вишим силама. Херкул примети да му је одговорила грозећи се његове прљаве одеће. Он, одобравајући главом, погледа пса и помисли – Хммм…. пас са три главе, врло егзотично. Без размишљања му припрети чворноватом маслиновом батином, пас зацвиле и тако га успешно извуче из пећине. Држећи маслинову батину, водио га је путем ка Олимпу.

Херкул, врло срећан што је испунио Херине задатке и што ће коначно моћи да види њену ћерку, носећи ноншалантно батину у руци, ни слутио није да је са собом повео чувара подземља – Кербера.

 

 

Прича настала у оквиру књижевних радионица ПОМАК

pomakns@gmail.com