Назад
Lifestyle Image
20.06.2023.

5. Фестивал средњошколске кратке приче: саопштење жирија

Гимназија  Жарко Зрењанин из Врбаса 20. априла 2023. расписала је Конкурс за 5. Фестивал средњошколске кратке приче са циљем афирмисања кратке приче као књижевног жанра. Фестивал је основан 2018. године, са циљем да негује мултикултуралност међу средњошколцима и подстакне стваралаштво младих који деле заједничку љубав према писаној речи, а током протеклих пет година окупио је на стотине средњошколаца.

Овогодишњи Конкурс затворен је 20. маја 2023, а на Фестивалу је учествовао велики број средњошколаца са територије целе земље. Све приче шифроване су по редоследу приспећа, а жири је имао тежак задатак да издвоји и рангира најбоље у овој школској години.

Жири Фестивала оцењивао је радове у саставу: Горан Лабудовић Шарло, књижевник; Марко Тошовић, уредник портала ФуснотаЉиљана Медаков Салонски, проф. српског језика и књижевности; Јелена Вујовић, проф. српског језика и књижевности и др Младен Ђуричић, проф. српског језика и књижевности. Они су истакли да је квалитет пристиглих прича на високом нивоу, што је додатно отежало посао рангирања. Задатак сваког члана жирија био је да издвоји и рангира пет прича за које сматра да су најбоље, а након што су збројени сви пристигли гласови, издвојиле су се три приче. Прва три места заузели су аутори чије су приче, у оцени свих чланова жирија, заузеле високе позиције.

 

1.  место:

Теа Ајдер – „Сећам се“

Седма београдска гимназија, Београд

2. место:

Сара Моснак – „Џелат“

Карловачка гимназија, Сремски Карловци

3. место:

Лазар Драгичевић – „Окрени се“

Гимназија „Лаза Костић”, Нови Сад

 

Поред прича које је наградио жири, уредништво портала Фуснота ове године доделило је награду публике и награду публици. Реч је о причи која је имала највећу подршку публике (највећи број „лајкова“ на Инстаграм страници _fusnota_), и најзанимљивијем коментару који је публика оставила на неку од прича. У овој категорији награђени су:

 

Награда публике:

Арсеније Видојевић – „Триптих“

Седма београдска гимназија, Београд

Награда публици:

Милош Дракул, Инстаграм профил: milos.drakul

 

Поред награђених, у свом саопштењу жири је похвалио и друге ауторе који су учествовали на 5. Фестивалу средњошколске кратке приче, а посебно ученике и наставнике следећих школа: Гимназије „Вељко Петровић” из СомбораГимназије и економске школе „Светозар Милетић” из СрбобранаГимназија „Борислав Петров Браца” из ВршцаГимназије „Лаза Костић” из Новог СадаЕТШ „Михајло Пупин” из Новог СадаКарловачке гимназијеСедме београдске гимназијеТринаесте београдске гимназијеФилолошке гимназије из БеоградаДевете гимназије „Михаило Петровић Алас” из БеоградаМедицинске школе из БеоградаГимназије „Свети Сава” из ПожегеМедицинске школе из УжицаСредње школе из Крупња и Гимназије „Скендербеу” из Прешева.

Овом приликом честитамо свим награђеним ауторима и желимо им много успеха у даљем раду! Очекујемо да ћемо, у још већој и јачој конкуренцији, читати ваше приче на 6. Фестивалу средњошколске кратке приче.

Организациони одбор Фестивала: др Младен Ђуричић и Јелена Вујовић

(gimvrbas.fkp@gmail.com)

 

Текст преузет са сајта Гимназије „Жарко Зрењанин” у Врбасу