Назад
Lifestyle Image
30.01.2023.

Краљ Чачка – сликање нотама

Аутор: Фуснота

Ненад Марић познатији под псеудонимом Краљ Чачка је кантаутор, сликар и песник. Активан је на музичкој сцени већ двадесет и три године. Интересантно је порекло његовог псеудонима. Ненад Марић јесте из Чачка, али је порекло псеудонима заправо игра речима, с обзиром да Чачак на турском значи блато, он себе види као Краља блата – онај који је њиме овладао.

Краљ Чачка дебитовао је албумом Земља снова (2016), након чега је уследио још један студијски албум Спусти светлост на пут (2018) и саундтрек албум Тhe Final Adventure of Kaktus Kid (Original Soundtrack (2020). Поред музике бави се и сликарством, што је и по професији, али и писањем поезије. Своју збирку На маргини објавио је 2016. године. Такође је са својим братом Марком Марићем радио музику за филм Реална прича (2019).

Његова музика је мешавина жанрова. Но, доминирајујћи је блуз, џез, а затим и шансона, рокенрол, блузрок, итд. Најчешће га пореде са Томом Вејтсом, али и Ником Кејвом и Бобом Диланом. Сам Краљ Чачка изјавио је да су на њега највећи утицај, поред поменутих светских имена, имали и Ленард Коен, Арсен Дедић, Бертолд Брехт, и многи други. извор Свима онима који познају музику и рад претходно наведених могу наслутити квалитет музике Краља Чачка. Лаганим блузом, али и врцајућим џезом, кроз борбу са сопственим блатом, у инат дистопији, мрачним егзистенцијалним темама Краљ Чачка нас наводи да га слушамо на риплеј.

У тексту се налази и неколико његових песама.
Уживајте!