Назад
Lifestyle Image
01.02.2023.

Другачије студије српске књижевности!

Здраво,

Вероватно сте до сада нешто чули о студијама српске књижевности.

Постоји међутим и нешто за шта сигурно нисте чули, а то је нови, модернизовани студијски програм Одсека за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду.

Овај програм повезује студије српске и примењене књижевности, а његова основна идеја је да вам поред квалификације за предавачке делатности, понуди и нове професионалне перспективе.

А сада ћемо да одговоримо на нека од најчешћих питања…

Ко су људи који ће ми предавати на основним и мастер студијама на Одсеку за српску књижевност?

На нашем Одсеку предају професори који су за своја научна и књижевна дела добили велики број награда и признања, а редовно се појављују и у електронским, штампаним и интернет медијима. Предаваће ти дакле, компетентни људи, који имају шта да те науче.

Шта ћу научити на Одсеку српска књижевност?

На нашем одсеку ћеш стећи широко знање из историје српске и светске књижевности, као и знање из савременог српског језика, неопходно за рад у основним и средњим школама или за подучавање све већег броја странаца који долазе да живе у Србији.

Поред историје књижевности, овладаћеш вештином тумачења књижевног текста, која ће не само продубити твој доживљај текста, већ и твој живот, јер ћеш себе и свет у коме живиш видети другачије него до сада.

Такође, научићемо те вештини реторике, која ће усавршити твоје говорничке способности које ће ти добро доћи уколико одлучиш да отвориш свој видео канал са властитим подкастима. Неки наши бивши студенти их већ имају.

Сем тога, учење страних језика свим нашим студентима доступно је и бесплатно: могуће је пријавити се на факултативно1 слушање било ког страног језика и савладавати нивое од А1 до В2.

Поред свега набројаног, на нашем Одсеку ће ти бити доступна и широка палета курсева из домена примењене књижевности.

Шта је примењена књижевност?

Концепт примењене књижевности развили смо у складу са најсавременијим програмима сличних одсека у свету, а заснива се на повезивању знања о књижевности са практичним вештинама које омогућују студентима књижевности да значајно прошире број професија којима могу да се баве након што заврше студије српске књижевности на нашем Одсеку.

Шта то конкретно значи?

То конкретно значи да ћеш током студија имати могућност да овладаш практичним вештинама преко специјално дизајнираних курсева.

Ради се о следећим курсевима:

  • Креативно писање романа III година: на овом курсу ћемо те научити како да напишеш роман који ће истовремено бити и уметничко дело и комерцијални производ који ћеш моћи да продаш издавачима.
  • Креативно писање интерактивне фикције III година: или колоквијално курс Креативног писања видео-игара. Овде ћеш увежбавати писање тзв. game designe document, concept proposal, сценарија итд. Дакле све што није ,,уметничко” писање (где је текст сам по себи дело) већ ,,техничко” (текст је само упуство за израду дела).
  • Креативно писање нефикције III годинa: на овом курсу ћеш научити да пишеш нефикционалне текстове као што су есеј, блог, колумна/фељтон, путопис, аутофикција итд.
  • Креативно писање сценарија IV година: на курсу ћемо те научити основе писања сценарија.
  • Креативно писање прозе IV година: на овом курсу ћеш моћи да овладаш вештином писања уметничке прозе, конкретно, кратке приче. Настава је замишљена као низ стилских, тематских, мотивских, техничких, жанровских, формалних итд. вежби, задатака и изазова.

У реду, научио/ла сам да пишем сценарио или роман. Шта даље?

Курс писања сценарија и курс писања романа подешени су тако да ћеш на крају курса имати материјал у форми која ће моћи да се понуди неком продуценту или уз дораду, некој издавачкој кући. Уколико процене да је твој роман (када буде готов) или сценарио натпросечног квалитета,  професори који држе ове курсеве могу да га препоруче на разматрање издавачкој кући ЛАГУНАодносно београдским продуцентским кућама Content Factory Марка Савића и Stiglitz production  Ђорђа Врањеша, са којима негујемо пријатељске и професионалне контакте. Разуме се, ако твој материјал то заслужује, ове и остале наше контакте ћемо да поделимо са тобом јер могу да ти буду од користи у будућој каријери. (Да не буде забуне, напомињемо да наша препорука не обавезује поменуте куће да прихвате твој материјал).

Да ли то значи да ћу све ове курсеве морати да похађам?

Наравно да не. Сви набројани курсеви примењене књижевности су изборни, што значи да ћеш сам/а моћи да изабереш искључиво оне курсеве који те занимају. Ако те ни један од њих не занима, једноставно ћеш изабрати неке друге, класичније курсеве који те више интересују.

Да ли су ови курсеви отворени и за студенте са других студијских група?

Не. Ово су курсеви који су понуђени искључиво студентима нашег Одсека.

Више сам заинтересован/а за српску и светску књижевност – какви ми курсеви тада стоје на располагању?

Кроз систем обавезних курсева пружамо ти могућност да прођеш кроз историју српске књижевности од XVIII до XXI века, као и народну и средњовековну књижевност. Сем тога, моћи ћеш да стекнеш продубљена знања о највећим српским писцима као што су ЊегошЛаза КостићЦрњанскиАндрићКишПекићПавић и остали…

Наравно, у нашем студијском програму имамо и обавезне курсеве на којима ћеш проћи кроз историју светске књижевности, на којима ћеш се упознати са класицима светске књижевности, од ХомераДантеа и Петрарке, преко Сервантеса и Шекспира, до Бодлера и ФлобераДостојевскогЏојса и Вирџиније Вулф

Поред тога, обезбедили смо ти и читав низ изборних курсева који су посвећени најзначајнијим српским писцима и песницима или периодима као што су авангарда или постмодернизам, који ће ти омогућити да српску књижевност сагледаш у компаративном кључу.

Такође, знања о српској књижевности и књижевности уопште, моћи ћеш да стичеш и преко ЦЕСК-а.

Шта је ЦЕСК и чиме се он бави?

ЦЕСК је Центар за популаризацију и истраживање српске књижевности који организује читав низ акција које популаризују српску књижевност у јавности. Једна од таквих акција је и Блогерама – курс писања блогова за новосадске средњошколце. Предавачи на овом курсу су студенти и мастеранти са нашег Одсека.

Да ли постоје још неке ваннаставне активности у којима могу да учествујем?

Као студент/студенткиња нашег Одсека, добићеш ексклузивну позивницу да учествујуш у раду неформалног ЦЕСК-клуба у коме студенти и професори нашег Одсека, у пријатељској и опуштајућој атмосфери, ћаскају о најновијим делима српске књижевности и провокативним есејима или се дружити са познатим људима из сфере књижевности, медија и филмске индустрије који с времена на време посећују наш клуб. Укратко: ЦЕСК-клуб је одлична прилика да стекнеш нове пријатеље, упознаш неко познато лице и добро се забавиш.

Да ли је моје присуство у ЦЕСК-клубу обавезно?

Наравно да није. Учествовање у акцијама ЦЕСК-а је потпуно добровољно и не утиче на твоје студије, нити на успех на студијама.

Да ли се моје везе са Одсеком прекидају када завршим студије?

То зависи од тебе: ако будеш желео/желела, свакако можеш да се обратиш нашим професорима за помоћ или евентуалну препоруку, а моћи ћеш и даље да се дружиш у оквиру ЦЕСК-клуба и да тако наставиш да будеш део наше мале интелектуалне заједнице.

Где све могу да се запослим после студија српске књижевности?

Ево одговора на твоје питање:

Коме могу да се обратим за додатне информације у вези студија?

За све додатне информације или недоумице, можеш нам се јавити на имејл адресу Одсека:

srpskaknj@ff.uns.ac.rs или на нашу инстаграм страницу.


1 Факултативни предмет је предмет који се полаже, али не улази у просек нити у академске бодове предвиђене основним студијским програмом. То значи да студије могу бити завршене и да се тај предмет не положи.

Фотографије: freepik.com