Назад
Lifestyle Image
27.02.2023.

ВЛОГ – Речи и приче

Аутор: Reči i priče

Јован Суботић (1817-1886) био је истакнути српски правник, филозоф, политичар и књижевник. Након завршене основне школе у родним Добринцима, Карловачке гимназије и Лицеја у Сегедину, уписао је студије права и филозофије у Пешти. Одлазак Суботића у Пешту усмерио је његово даље друштвено деловање у Хабзбуршкој монархији. Током школовања у гимназији и студирања, почео је да пише поезију.

Инспирисан природом и личностима које су га окруживале, Јован Суботић је из године у годину писао поезију коју је објављивао у Српском летопису, Српском народном листу и другим српским часописима који су у то време излазили на простору Хабзбуршке монархије. Након завршених студија, важио је за једног од перспективнијих српских песника на тлу Монархије. Врло брзо је ушао у српски интелектуални круг у Пешти.

Најзаслужнији за Суботићев успон у културном животу био је Теодор Павловић који је у то време био уредник Српског летописа. Управо је Суботић заменио Павловића на том месту 1842. године. Часопис Матице српске Суботић је уређивао све до 1847. године.

Инстаграм: @reci.price 

Фејсбук: Reči i Priče

Контакт: price.reci@gmail.com